Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

ANTIVIRUS – FIREWALL - ADWARE/SPYWARE

Οι υπολογιστές μας που είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο δέχονται καθημερινά επιθέσεις από κακόβουλα προγράμματα που έχουν ως στόχο την καταστροφή τους ή την υποκλοπή προσωπικών μας πληροφοριών. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητο να εγκαταστήσουμε στους Η/Υ μας κάποια προγράμματα που θα μας προστατεύουν και ονομάζονται Antivirus. Κάποια antivirus είναι δωρεάν και κάποια άλλα πωλούνται. Όμως κατά κοινή ομολογία τα δωρέαν antivirus προσφέρουν ακριβώς την ίδια προστασία (πολλές φορές και καλύτερη) από τα επι πληρωμή. Και επειδή ως μαθητές δεν διαθέτουμε απεριόριστα χρήματα για να τα ξοδέυουμε εδώ και εκεί, θα σας παρουσιάσουμε τα κορυφαία δωρεάν antivirus και adware/spyware programs.
To λογισμικό Antivirus αποτελείται από ηλεκτρονικά προγράμματα που προσπαθούν να βρουν και να καταστρέψουν ιούς και άλλα κακόβουλα προγράμματα (malware) που έχουνε εγκατασταθεί στον υπολογιστή μας. To Antivirus χρησιμοποιεί δύο διαφορετικές τεχνικές για να το καταφέρει αυτό. Εξετάζει για αρχεία που περιέχουν γνωστούς προς το λεξιλογιό του ιούς και ψάχνει για ύποπτη συμπεριφορά προγραμμάτων, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει κάποια μόλυνση. Τα περισσότερα λογισμικά antivirus προσφέρουν και λειτουργία firewall.
Στην επιστήμη των υπολογιστών ο όρος firewall ή τείχος προστασίας χρησιμοποιείται για να δηλώσει κάποια συσκευή ή πρόγραμμα που είναι έτσι ρυθμισμένο ούτως ώστε να επιτρέπει ή να απορρίπτει πακέτα δεδομένων που περνούν από ένα δίκτυο υπολογιστών σε ένα άλλο. Συνήθως τα δύο αυτά δίκτυα είναι το Διαδίκτυο και το τοπικό δίκτυο. Ο σκοπός της τοποθέτησης ενός firewall είναι η πρόληψη επιθέσεων στο τοπικό δίκτυο και η αντιμετώπισή τους.
Ένα λογισμικό Adware/Spyware δουλεύει όπως ακριβώς και ένα πρόγραμμα antivirus. Ένα τέτοιο λογισμικό όμως δεν έχει στόχο προγράμματα τα οποία έχουν εγκατασταθεί στον Η/Υ με σκοπό να επιβραδύνουν τις επιδόσεις του, αλλά προγράμματα που προσπαθούν να αποστείλουν στον “έξω κόσμο” προσωπικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να είναι στοιχεία πιστωτικών καρτών που έχετε χρησιμοποιήσει, κωδικοί εισόδου στο διαδίκτυο κ.α. Επίσης καταφέρνουν να προβάλουν διαφημιστικά banners σε ανύποπτο χρόνο όταν βρισκόμαστε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Κάποια από τα δωρεάν λογισμικά antivirus είναι
1- AVG AntiVirus
2- Comodo Antivirus
3- Avast

πηγή : Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Μακεδονίας

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Πραγματικά χρήσιμες πληροφορίες.Και εγώ 15 στα 16 είμαι και έχω τις ίδιες ανησυχίες με εσάς θα ήθελα να επισκεπτείτε το blog μου και να αφήσετε comment gt πραγματικά έχω ανάγκη την γνώμη από νέους.