Τετάρτη, 2 Απριλίου 2008

Η ιστορία του Δήμου μας......Αιγάλεω

Ο Δήμος Αιγάλεω βρίσκεται στην Δυτική περιοχή του Πολεοδομικού Συγκροτήματος των Αθηνών και έχει αναπτυχθεί εκατέρωθεν της αρχαίας Ιεράς Οδού. Η πόλη έχει πάρει το όνομά της από το Όρος Αιγάλεω, απ' όπου ο βασιλιάς των Περσών Ξέρξης παρακολούθησε την καταστροφή του στόλου του από τους Έλληνες, στην ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Το Αιγάλεω διασχίζεται από τον ποταμό - θεό Κηφισό, ο οποίος στην αρχαιότητα ήταν στολισμένος με αγάλματα, ιερά, μνημεία και ναούς. Μέρος του Αττικού Ελαιώνα, του γνωστού τόπου συνάντησης και συζήτησης του Σωκράτη και του Πλάτωνα, άνηκε κάποτε στην πόλη μας.
Η πόλη του Αιγάλεω καταλαμβάνει 650 εκτάρια και κατοικήθηκε μαζικά για πρώτη φορά το 1922 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Το 1934 με διάταγμα οι γύρω οικισμοί αποτέλεσαν την κοινότητα των "Νέων Κυδωνιών" μέχρι το 1941 οπότε και έγινε ο Δήμος. Στην περίοδο της Γερμανικής κατοχής οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στην αντίσταση με αποκορύφωμα την Μάχη του Κηφισού το 1944. Το ολοκαύτωμα που ακολούθησε έμεινε βαθιά χαραγμένο στις μνήμες όλων.
Ο πληθυσμός της πόλης μας, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, είναι 78.563 κάτοικοι, στην πραγματικότητα όμως, στην πόλη ζουν και εργάζονται τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι, μικρομεσαίου κυρίως εισοδήματος.
Ο Δήμος μας χρηματοδοτεί, οργανώνει και αναπτύσσει αξιόλογη δράση στον πολιτιστικό και αθλητικό τομέα καθώς και σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Μέρος αυτής της δράσης πιστοποιείται από την ύπαρξη και λειτουργία Δημοτικού Θεάτρου, Πνευματικού Κέντρου, Εικαστικού Εργαστηρίου και πολλών αθλητικών εγκαταστάσεων. Η ευαισθησία στα κοινωνικά προβλήματα γίνεται πράξη στα Κέντρα Απασχόλησης Ηλικιωμένων, στο Συμβουλευτικό Κέντρο, στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει το Μεγάλο Αλσος με χώρους αναψυχής και άθλησης ενώ επί της Ιεράς Οδού βρίσκεται το Δημαρχείο μας.
Το Αιγάλεω είναι αναμφισβήτητα μια πόλη με ιστορική διαδρομή. Στο κατώφλι του 21ου αιώνα αναζητούμε μια ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο, την κοινωνία, την κουλτούρα και την φύση.

To site του δήμου Αιγάλεω:
http://www.egaleo.gr/

1 σχόλιο:

Flora είπε...

Το Αιγαλεάκι μας.
Ωραίο δεν είναι βρε παιδιά;
Έχουμε και την Ιερά Οδό (ιστορικός δρόμος), το άλσος με τα δεντράκια του (δεν κάνουμε ωραίες βολτούλες εκεί;), έχουμε κολυμβητήριο, δανειστική βιβλιοθήκη στο Γιαννης Ρίτσος, το θεατράκι μας "Αλέξης Μινωτής" για τα πολιτιστικά μας...
Κάντε καμιά αναρτησούλα για καθένα από αυτά...