Το παράδειγμα της ψηφιακής τηλεόρασης
Η νέα εποχή στην λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος ξεκίνησε...
Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση DTT (Digital Terrestrial Television) αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για τα τηλεοπτικά δρώμενα, αφού θα μπορούμε επιτέλους να απολαμβάνουμε ποιότητα εικόνας υψηλής ευκρίνειας (high definition) και πολυκαναλικό ψηφιακό ήχο (dolby digital), ενώ στο μέλλον θα παρέχονται και διαδραστικές υπηρεσίες (interactive services) που θα υποστηρίζουν οι ψηφιακοί δέκτες και θα επιτρέπουν στο χρήστη να πραγματοποιεί μέσα από το σαλόνι του ο,τιδήποτε θελήσει, από αγορές προϊόντων μέχρι να επιλέξει την κάμερα μέσα από την οποία θέλει να παρακολουθήσει έναν αγώνα ποδοσφαίρου, για παράδειγμα.
Τη στιγμή, όμως, που οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καλπάζουν προς την ψηφιακή εποχή, η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της νηπιακά βήματα, μέσα σε ένα ιδιαίτερα θολό τοπίο. Μέσα σε ένα τοπίο που απουσιάζει εντελώς τόσο το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο και ο σχεδιασμός, όσο και ανάλογος προσανατολισμός.
Το πόσο σημαντικό για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος εισόδου στην ψηφιακή εποχή είναι το θεσμικό πλαίσιο, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταρτίσει την σχετική νομοθεσία πολλά χρόνια πριν. Ειδικότερα, η Ολλανδία, που είναι η πρώτη πουπέρασε στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση το 2003, είχε καταρτίσει τη σχετική νομοθεσία το 1999. Πέρσι μπήκε στην ψηφιακή εποχή και η Φινλανδία, η οποία είχε καταρτίσει τη σχετική νομθεσία το 1996 και την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος την έκανε το 2001. Φέτος, ακολουθούν η Σουηδία και η Νορβηγία, οι οποίες ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από το 1997 και το 2002. Στη συνέχεια έρχεται η Βρετανία, η οποία έθεσε τα νομοθετικά θεμέλια το 1996. Ακόμη και η Πορτογαλία, με την οποία συναγωνιζόμαστε σε πολλά θέματα, για το ποιος θα βγει τελευταίος, μας έχει ξεπεράσει, έχει προετοιμαστεί νομοθετικά από το 2000 και ήδη έχει μπει πειραματικά στο "ψηφιακό κλαμπ". Και... τελευταίοι και καταϊδρωμένοι ερχόμαστε εμείς! Το σχετικό εγχείρημα ανατέθηκε στην κρατική τηλεόραση, στην ΕΡΤ, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές κρατούν μία στάση αναμονής. Ζητούν από την κυβέρνηση να διαμορφώσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, όσον αφορά στο καθεστώς λειτουργίας της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης, προκειμένου να αποφασίσουν για το αν τους συμφέρει να επενδύσουν σε αυτήν. Όσο λοιπόν η κυβέρνηση ολιγωρεί ή αδυνατεί να προβεί σε ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο και σε έναν συντονισμένο σχεδιασμό για το πέρασμα στην ψηφιακή τηλεόραση και κατ' επέκταση στην ψηφιακή εποχή, τόσο θα μεγαλώνει η απόστασή μας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Και κάτι ακόμη:
Είναι πολύ σημαντική και η σχετική ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών.
Μια ευαισθητοποίηση που μπορεί να προκύψει, τόσο μέσα από τη σωστή ενημέρωση για το "ψηφιακό μέλλον" της χώρας μας, όσο και την παροχή κινήτρων από την πλευρά του κράτους... Οι ευρωπαϊκές χώρες πρωτοπορούν και σ' αυτό. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην Ιταλία η αγορά εξοπλισμού για την ψηφιακή τηλεόραση από τους πολίτες επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αλλά μάλλον εδώ ισχύει το ρητό: "Εδώ είναι Ελλάδα..."
Ας ελπίσουμε να μη βγει αληθινό...
ΠΗΓΕΣ για αυτή την ανάρτηση:
www.sdtv.gr/news-1204.html
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15213
1 σχόλιο:
Πολύ ενδιαφέρον αυτό παιδιά!
Δεν ήξερα για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση...
Ωραίο ακούγεται πάντως... όταν έρθει και στη χώρα μας!
Δημοσίευση σχολίου